Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Παλιός και ωραίος

Σε μια κοινωνία οι πολίτες να επιδιώκουν το δίκαιο είναι ένδειξη κοινωνικής παιδείας , το να πιστεύουν στην απονομή της δικαιοσύνης είναι ένδειξη κοινωνικής ανάπτυξης, όμως να πιστεύουν ότι η δικαιοσύνη είναι ιδιοκτησία των λίγων αυτό είναι κοινωνική τρομοκρατία.
-Λοιπόν, ήμουν στην τράπεζα και περίμενα στην ουρά όταν η ηλικιωμένη κυρία που ήταν μπροστά μου στο ταμείο διαπίστωσε ότι στον λογαριασμό για την σύνταξη της είχαν τοποθετηθεί περισσότερα λεφτά από ότι έπρεπε ή τουλάχιστον από ότι πίστευε ότι έπρεπε να βρει. Πως μέσα σε ένα στείρο από ουσία και ενδιαφέρον σκηνικό Θεατρικής παράστασης, ξαφνικά γίνεται κάτι που σε ξυπνάει από τον λήθαργο της υποτονίας ,έτσι και εγώ ένιωσα ένα ανανεωτικό ρίγος ακούγοντας την κυρία να επισημαίνει στον υπάλληλο το λάθος.
-Μπράβο στην κυρία-αναφώνησε ο παππούς γεμάτος ενθουσιασμό, όπως όταν βλέπεις λίγο φώς στο απέραντο σκοτάδι που σε αγκαλιάζει όλο και πιο σφιχτά μέρα με την μέρα.
-Φυσικά και μπράβο της αλλά δεν τελείωσα. Ο υπάλληλος αφού την κοίταξε με εκείνο το διερευνητικό βλέμμα που προσπαθεί να αντιληφθεί αν έχεις σώας τας φρένας , έκανε μια απέλπιδα προσπάθεια μήπως και την συνετίσει σύμφωνα με τις αρχές και τα πρότυπα της εποχής μας, λέγοντας της ότι δεν χρειάζεται να ανησυχεί γιατί το λάθος σε καμία περίπτωση δεν βαραίνει την ίδια. Πολύ εύλογα η κυρία ζήτησε να της εγγυηθεί ότι δεν θα ζητήσει ποτέ κανένας τα λεφτά πίσω.
-Ζήτησε από υπάλληλο να αναλάβει την ευθύνη του λόγου του! μπράβο της, έτσι πρέπει να είναι η στάση μας απέναντι σε κάθε σύσταση, προτροπή, οδηγία, δεν μπορεί να συμβάλλεις στην απόφαση κάποιου και να μην αναλαμβάνεις το μερίδιο της ευθύνης σου. Αχ γυναίκες, με μια πρόταση μπορούν να σε γοητεύσουν. Πόσο εύκολοι είμαστε εμείς οι άντρες.
-Παππού στην ηλικία σου είμαστε πολύ εύκολοι, αλλά στο θέμα μας, η τελική απόφαση είναι πάντα δικιά μας, σωστά?
-Ναι, σε θέματα που ζητάμε την γνώμη ενός φίλου, όχι ενός ειδικού. Παιδί μου να προσπαθήσετε όσο μπορείτε να στηρίζεστε πάντα σε ανθρώπους που αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεων τους γιατί αυτοί είναι άνθρωποι που ενδιαφέρονται. Ένας άνθρωπος που ενδιαφέρεται είναι πάντα πιο ικανός από κάθε αδιάφορο ειδικό.
-Μπορεί να έχεις δίκιο, πάντως όταν η κυρία ζήτησε και μίλησε με τον διευθυντή της τράπεζας της επισήμανε πως υπάρχει κίνδυνος με την απομάκρυνση των χρημάτων στην παρούσα φάση, να της ζητήσουν κατόπιν παραπάνω . Έτσι τα λεφτά έμειναν στον λογαριασμό με μοναδικό κερδισμένο την τράπεζα. Δηλαδή έλεος πως θα τις ζητούσαν παραπάνω από το ποσό που της βάλανε. Τι εκφοβισμός είναι αυτός?
-Ελληνικός, βασιζόμενος στην άγνοια και τον φόβο στην αδυναμία επιβολής της δικαιοσύνης.
-Τέλος πάντων μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση. Να αφήνεις τα λεφτά γιατί δεν θεωρείς ότι είναι δικά σου, δίκαιο και αξιέπαινο, για λιγοστούς δυστυχώς, αλλά να σε τρομοκρατούν με όπλο μια αναξιόπιστη δικαιοσύνη ωστε να μην τα πάρεις, δεν ξέρω ποιανού λογική είναι αυτή, αλλά με παραξενεύει που δεν έχει επηρεάσει τους πολιτικούς μας όταν βρίσκουν τυχαία χρηματικά ποσά στους λογαριασμούς τους.
-Τυχαία? Δεν νομίζω.
-ΧαχαΧαχα. και παλιός και ωραίος ….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου